Rotterdam en ParkXS®

Een prachtige skyline, bruisende evenementen, een levendig uitgaansleven en veel verschillende culturen. De gemeente Rotterdam is de eerste stad die een volautomatische openbare parkeergarage met ParkXS® in gebruik nam. De parkeergarage biedt plek aan 140 auto’s en is bestemd voor zowel bewoners als omliggende bedrijven van het Insulindeplein.

ParkXS®-aansturing

Schmit Parking Solutions B.V. leverde voor dit project het zelf ontwikkelde ParkXS®-systeem. Het systeem is naar wens aangepast.  Zo kan een bestuurder zich aan- en afmelden met een door Schmit geleverde abonnementspas. Hiermee krijgt de bestuurder ook toegang tot het entreegebouw.

Transparant entreegebouw

Voor de ondergrondse parkeergarage ontwierp architectenbureau Paul de Ruiter een transparant entreegebouw. In dit gebouw zorgt een ‘parkeerrobot’ ervoor dat de auto ondergronds wordt weggezet of opgehaald en de eigenaar veilig kan in- en uitstappen.

Ondergronds

Dankzij de parkeergarage is de parkeerdruk in de omliggende wijk sterk verminderd. Een voordeel van een automatisch parkeersysteem is dat de garage meer auto’s kan stallen dan in een traditionele parkeergarage. Vanwege de ondergrondse ligging is er bovengronds ruimte voor een plein met groen- en speelvoorzieningen.

Veiligheid

De garage is ‘s avonds goed verlicht waardoor automobilisten hun auto op een veilige manier ondergronds kunnen parkeren. Naast het efficiënte gebruik van de beschikbare ruimte heeft deze parkeergarage het voordeel dat er geen portier nodig is.